Nieuwbouw Zorgboerderij Blomhoeve Alblasserdam

Zorgboerderij De Bloemhoeve

Kleinschalig wonen in wederopbouwboerderij

Boerderij de Bloemhoeve dateert uit 1940 en is daarmee een vroeg voorbeeld van wederopbouw architectuur. Eind jaren zestig is er een nieuwe wijk met drive-in woningen gebouwd rondom de boerderij, waardoor de agrarische bestemming kwam te vervallen. Vervolgens vestigde de toenmalige ‘plantsoenendienst’ zich in de boerderij. Deze functie werd verplaatst naar een bedrijventerrein.

Ontwerp

Zorgorganisatie Wooncadans kwam in 2010 met het initiatief om in de boerderij een kleinschalige woon- en dagbestedings- voorziening te starten. In opdracht van Woonkracht10 hebben Abrahamse De Kock Architecten BNA eerst een studie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het inpassen van deze functie in de boerderij en de mogelijkheden voor uitbreiding. Het voorhuis heeft hierin de bestemming van woning voor de nieuwe beheerder van de zorgboerderij gekregen. In de bestaande schuur zijn zeven studio’s en een gemeenschappelijke huiskamer ondergebracht. Naast deze schuur is een uitbreiding voorzien met zes zorgappartementen, de facilitaire ruimten en een ruimte voor de dagbesteding. De nieuwbouw met de appartementen is uitgevoerd in houtskeletbouw en de dagvoorziening (het Trefpunt) als een houtconstructie met lariks spanten.

Het karakter van de bestaande boerderij is door de verbouwing niet verloren gegaan, maar is nog steeds herkenbaar.

De vormgeving van de nieuwbouw verwijst naar het archetype van een schuur: een eenvoudig volume met zadeldak en voorzien van houten delen.

Terras Zorgboerderij Blomhoeve Alblasserdam
Zorgboerderij Blomhoeve Alblasserdam

Projectgegevens

Opdrachtgever: Coöperatie

Locatie: Alblasserdam

Programma: Wonen en zorg

Ontwerp: 2011

Oplevering: 2014

Adviserende partijen: M3E, Concretio

Uitvoerende partijen: Zwaluwe Bouw

Fotografie: Huib Kooyker