Nieuwbouw Zorgboerderij Blomhoeve Alblasserdam

Zorgboerderij De Blomhoeve

Kleinschalig wonen in wederopbouwboerderij

Boerderij de Blomhoeve dateert uit 1940 en is daarmee een vroeg voorbeeld van wederopbouw architectuur. Eind jaren zestig is er een nieuwe wijk met drive-in woningen gebouwd rondom de boerderij, waardoor de agrarische bestemming kwam te vervallen. Vervolgens vestigde de toenmalige ‘plantsoenendienst’ zich in de boerderij. Deze functie werd verplaatst naar een bedrijventerrein.

Bestaand huis aan de Randweg
Bestaande schuur
Situatie

Opgave

Zorgorganisatie Wooncadans kwam in 2010 met het initiatief om in de boerderij een kleinschalige woon- en dagbestedings- voorziening te starten. In opdracht van Woonkracht10 hebben Abrahamse De Kock Architecten BNA eerst een studie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het inpassen van deze functie in de boerderij en de mogelijkheden voor uitbreiding. Het voorhuis heeft hierin de bestemming van woning voor de nieuwe beheerder van de zorgboerderij gekregen. In de bestaande schuur zijn zeven studio’s en een gemeenschappelijke huiskamer ondergebracht. Naast deze schuur is een uitbreiding voorzien met zes zorgappartementen, de facilitaire ruimten en een ruimte voor de dagbesteding.

Kenmerkende kapvormen
Detail zijgevel met frans balkon
Voorgevel Zorgboerderij Blomhoeve Alblasserdam
Het gerenoveerde bestaande woonhuis bevat de woning van de beheerder/zorgverlener

Ontwerp

De boerderij en nieuwbouw vormen samen een nieuwe compositie, waarbij de boerderij duidelijk het hoofdgebouw is gebleven. De nieuwbouw met de appartementen is uitgevoerd in houtskeletbouw en de dagvoorziening (het Trefpunt) als een houtconstructie met lariks spanten. Het bestaande woonhuis en schuur zijn geheel gerenoveerd. Hierbij zijn in de schuur de vloeren geheel vervangen om de gewenste verdiepingshoogte te kunnen realiseren en is het rieten beschot van de dakconstructie vervangen door geïsoleerde dakelementen. Het ritme van de bestaande gevelopeningen is gehandhaafd, maar de hoogte is aangepast zodat de studio’s voldoende daglicht hebben. Het gehele bestaande gebouw is geïsoleerd en voorzien van een duurzame installatie. Het karakter van de bestaande woning met schuur is door de verbouwing niet verloren gegaan, maar is nog steeds herkenbaar. Zo zijn in de studio’s op de verdieping de bestaande houten spanten zichtbaar gebleven.

Spanten in bestaand gebouw

De vormgeving van de nieuwbouw verwijst naar het archetype van een schuur: een eenvoudig volume met zadeldak en voorzien van houten delen.

Zicht vanaf de Randweg op het woonhuis en de uitbreiding
Blomhoeve
Koppeling tussen bestaande schuur en uitbreiding

Bewoners

De zeven bewoners van de studio’s hebben ondersteunende begeleiding en verzorging. In de gemeenschappelijke huiskamer op de begane grond wordt samen gegeten en vinden andere activiteiten plaats. De bewoners van de 6 appartementen wonen meer individueel, maar kunnen terugvallen op verzorging en begeleiding. De appartementen hebben allen een eigen kamer met keukenblokje en slaapkamer met sanitaire ruimte. De bewoners van de appartementen kunnen elkaar en andere wijkbewoners ontmoeten in ‘het Trefpunt’ of op het bijbehorende erf gelegen terras. Op het omliggende terrein wordt deels gebruikt voor parkeren, maar er is ook een groentetuin en een dierenweide. Het vrij toegankelijke terrein verbindt de twee doodlopende straten van de nieuwbouwwijk. Het afgesloten terrein van de voormalige boerderij geeft nu ruimte voor de bewoners van de Blomhoeve en de wijk.

Studio in de bestaande schuur
Appartement in de uitbreiding
Terras Zorgboerderij Blomhoeve Alblasserdam
Tuin en terras bij het Trefpunt
In uitvoering: bestaande kap van schuur verwijderd
In uitvoering: houtconstructie Trefpunt

Projectgegevens

Opdrachtgever: Woonkracht10

Locatie: Alblasserdam

Programma: Wonen en zorg

Ontwerp: 2011

Oplevering: 2014

Adviserende partijen: M3E, Concretio

Uitvoerende partijen: Zwaluwe Bouw

Fotografie: Huib Kooyker