Woningbouw Botterhof

Wonen rondom een gemeenschappelijke tuin

De gemeente Ridderkerk had voor de leegstaande basisschool De Botter de bestemming voor opvang of een woonzorggebouw voor ogen. Maar de buurt – georganiseerd in de Stichting Buurtbelang Drievliet – wilde hier een passende invulling, met woningen, zodat er doorstroming in de wijk zou kunnen ontstaan en dwong een positie af bij de gemeente. Wij zagen voor deze locatie een kans om het traditionele hofje te herontwikkelen tot een hedendaags tweelaags woonensemble met een groene binnenruimte. 

Bestaande school De Botter
Bestaande school De Botter
Situatie

Initiatief

Het bestuur kwam met de vraag of ons bureau een studie wilde doen voor de locatie van de bestaande basisschool. Wij hebben een aantal varianten ontwikkeld, waarvan de hofvariant van de buurt het meeste draagvlak kreeg. Over deze variant gingen wij samen met de Stichting in gesprek met verschillende de gemeente Ridderkerk en zijn we op zoek gegaan naar een ontwikkelende partij. Deze vonden we via Van Nes VastGoed BV bij Holtburgh Property Investment & Management BV. Holtburgh werd koper van de grond, opdrachtgever en de risicodragende partij, met Van Nes als ontwikkelaar/projectleider. Door dit bijzondere buurtinitiatief lukte het daadwerkelijk om dit kleinschalige project met grote sociale en maatschappelijke impact tot stand te brengen.

Parkeerterrein voor bewoners
De hof met tuin
De buitengevels grenzen aan het openbare groen

De hof

Het plan omvat drie bouwblokken met totaal achttien duurzame woningen, die zijn georiënteerd op een groene hof. De hof ligt in een openbaar groen gebied en ligt vanaf de straat ook enigszins verscholen achter het groen. Aan de open zijde van de hof ligt de entree met lift en verbind een brug de twee bouwblokken. De brug vormt op deze wijze ook een visuele afsluiting van de hof. De woningen op de begane grond worden ontsloten door een pad langs de tuin. De woningen op de verdieping zijn bereikbaar via een doorgaande galerij. De privé buitenruimten van de woningen vormen een zone tussen de woningen en de gemeenschappelijke tuin. Bij het ontwikkelen van de plattegronden van de woningen was het uitgangspunt dat de woning zich moest richten op de hof.  Alle woningen hebben dan ook de woonkamer aan de hofzijde en de slaapkamers bevinden zich aan de buitenzijde. Op deze wijze willen we de onderlinge betrokkenheid en sociale cohesie – die beiden kenmerkend zijn voor het wonen in een hof – stimuleren.

De buitenruimten aan de galerijen

‘In de buurt wilde men dat je door zou kunnen stromen naar een kleinere woning, zodat je oud zou kunnen worden in je vertrouwde omgeving.’

Alle woningen zijn op de hof gericht
De entree tot het terrein met rechts de toegang tot de hof

Ontwerp

De drie bouwblokken worden niet alleen gekoppeld door de galerijen, maar zijn ook met elkaar verbonden door het doorlopende dak en het blok met bergingen. De gevels aan de buitenzijde zijn uitgevoerd in ruw bezaagde houten delen, die voorzien zijn van een Noors rode kleur. De rode gevels vormen een schil om de hof heen. Ter plaatse van de kleine buitenruimten aan het openbaar groen liggen de gevels wat terug en zijn ze voorzien van vergrijzende houten delen. De gevels aan de hofzijde zijn eveneens voorzien van vergrijzende houten delen en vormen zo meer de besloten binnenruimte. De galerijen en balkons worden gedragen door een houtconstructie van gelamineerde lariks liggers.

Impressie van de hof
Impressie gevels met bergingenblok
De hof met toegang tot de verdieping
In uitvoering: de balkons en galerijen zijn geplaatst
In uitvoering: de gevelbekleding wordt aangebracht

Projectgegevens

Opdrachtgever: Holtburgh Capital BV

Locatie: Ridderkerk

Programma: Wonen

Ontwerp: 2019

Oplevering: 2022

Adviserende partijen: M3E, Adviesburo Baas

Uitvoerende partijen: Hoogvliet BV

Fotografie: Huib Kooyker