Zorghotel De Wartburg • Utrecht

Zorghotel De Wartburg • Utrecht

>> Comfortabel herstellen in voormalig rusthuis

 

Architect J.A. Wentink ontwierp het karakteristieke Rusthuis de Wartburg in 1941 in opdracht van De Evangelisch Lutherse Gemeente. In de decenia daarna heeft de omgeving van het gebouw een flinke metamorfose ondergaan. In 2010 werd een nieuw woonzorgcentrum gebouwd rondom het oorspronkelijke gebouw en pas daarna kon de huidige eigenaar, AxionContinu, de oude Wartburg laten renoveren, verbouwen en inrichten tot een hoogwaardig Zorghotel.

 

Healing Environment

Vanuit haar visie op hedendaagse zorg en revalidatie heeft AxionContinu heel bewust gekozen voor het Zorghotel als nieuwe zorg- en verblijfsvorm en als vervanging van een bestaande revalidatieafdeling. Het nieuwe zorghotel biedt comfort en privacy, waarbij alle benodigde zorgfaciliteiten naar wens en behoefte aangebracht kunnen worden. Patiënten of cliënten zijn te gast en wordt 24 uur per dag zorg- en dienstverlening geboden in een aangename setting, waardoor revalideren en herstellen prettiger en beter gaat. Het Zorghotel moet een omgeving zijn die het welzijn van patiënten bevorderd. De gasten zijn zelfstandig en hebben zo veel mogelijk zelf de regie over hun leven en agenda. Het reactiveringsprogramma is  gericht op een goed en voorspoedig herstel van functies en mogelijkheden, die de gasten thuis belangrijk vinden of nodig hebben.

 

Compact ontwerp- en bouwproces
Abrahamse De Kock Architecten BNA heeft na een vooronderzoek de opdracht gekregen voor de inpassing van een Zorghotel in De Wartburg. De opgave bestond uit  het compleet herstellen en aanpassen van het bestaande gebouw en het ontwerpen van het volledige interieur. Het programma omvat, naast de 24 gastenkamers, een lobby, een restaurant, een fysio-fitness-ruimte, spreek- en behandelkamers en diverse ondersteunende ruimten. Door te werken in een compact en slagvaardig team kon de visie op zorg, binnen een zeer steile planning, vertaald worden in een passend ontwerp voor de verbouwing en de inrichting.

 

Herbestemming met viersterren-hoteluitstraling
De Wartburg moest haar glans terug krijgen en het nieuwe interieur moest een warme hedendaagse sfeer uit gaan stralen, waarin optimale zorg zou kunnen worden verleend, zonder afbreuk te doen aan de beoogde viersterren-hoteluitstraling. In het ontwerp is de oorspronkelijke hoofdstructuur met de centrale gang, in het hele gebouw teruggebracht. De kenmerkende stalen kozijnen zijn gerestaureerd en voorzien van restauratieglas. De oorspronkelijke gevelstructuur is bepalend geweest voor de herindeling van de vleugels. Nieuwe puien zijn uitgevoerd als slanke stalen puien en sluiten daarmee aan bij de bestaande stalen kozijnen, terwijl zich er juist ook van onderscheiden.

 

Ruimte voor ontmoeting

Op de begane grond kunnen gasten elkaar in het restaurant of op het terras ontmoeten. De 24 gastenkamers zijn verdeeld over de begane grond en eerste verdieping.

Hiervan zijn 7 kamers uitgevoerd als tweepersoonskamers. De donkere kapverdieping met veel kleine ruimten is toegankelijk gemaakt door het trappenhuis te verhogen en de liftschacht door te trekken. In de kap is doorzicht gecreëerd en zijn op diverse wijzen daglichtvoorzieningen aangebracht. Hier bevinden zich de fysio- en fitnessruimte, de spreekkamers en kantoorruimten, een luxe badkamer en een mini-bioscoop.

 

Domotica

Het gehele interieur is ontworpen dan wel geselecteerd door Abrahamse De Kock Architecten BNA. Bij de vormgeving en materialisering van het maatwerkmeubilair is aansluiting gezocht bij het gebouw. De kamers zijn luxe en comfortabel ingericht en voorzien van de meest moderne domotica, waarbij zelfs bediening middels een tablet mogelijk is. Deze innovatie werd beloond met de Smart Homes Award.

 

 

Opdrachtgever architectuur:
Axioncontinu
Opdrachtgever interieur:
Axioncontinu
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA [renovatie]
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2012
Uitvoering:
2013
Adviserende partijen:

Royal Haskoning DHV

Corsmit Raadgevend Ingenieurs bv

Smart Homes

Uitvoerende partijen:

Bouwbedrijf Florie en van den Heuvel

Stigho Electro bv

Warmte Techniek Bedrijf N. de Niet

Form Finish Meubel en Interieurbouw

Fotograaf:
Huib Kooyker
Kennedylaan 16
3533 KJ
Utrecht
Nederland