Uitbreiding woonhuis Vrieseweg • Dordrecht

Uitbreiding woonhuis Vrieseweg • Dordrecht

>> Uitbreiding vormt schakel tussen huis en tuin

 

De opdrachtgevers wonen in een mooi statig pand uit begin vorige eeuw aan de Vrieseweg. Het woonhuis voldoet aan hun wensen, maar heeft alleen een betrekkelijk kleine keuken. Ons bureau is gevraagd om een uitbreiding voor de woning te ontwerpen, met daarin een woonkeuken.

 

Uitbreiding vormt schakel tussen woning en tuin

Op de plaats van een bestaande garage hebben we een lichte en op de tuin gerichte uitbreiding ontworpen, met daarin een grote woonkeuken en fietsenstalling. Het bestaande woonhuis ligt aanzienlijk hoger dan de grote achtertuin. Door de begane grondvloer van de uitbreiding lager te maken dan die van de woning onstaat een betere relatie met de tuin.

 

Gesloten naar de belending en transparant naar de tuin

De nieuwbouw bestaat uit een gemetselde schijf als afscheiding naar het naastgelegen erf, waarachter een transparante woonkeuken is gerealiseerd. Aan de terraszijde is een doorgaande lange bank ontworpen. Het erkertje - dat zichtbaar is vanuit de bestaande woonkamer - is voorzien van een glazen dak, waardoor de transparantie wordt verstrekt. De uitbreiding is voorzien van grote overstekken, die aansluiten bij die van de woning en de relatie met de tuin versterken.

Opdrachtgever architectuur:
De heer & mevrouw Van der Draai
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Uitvoering:
2008
Uitvoerende partijen:

Aannemingsbedrijf J.A. de Heer bv

Fotograaf:
Huib Kooyker
Vrieseweg
3311 NV
Dordrecht
Nederland