Politiebureau Vianen • Vianen

Politiebureau Vianen • Vianen

>> Stoere ‘uitkijkpost’ op postzegellocatie

 

Het politiebureau aan de Aimé Bonnastraat te Vianen is in opdracht van de politie Zuid-Holland Zuid gebouwd op een zeer krapbemeten locatie, ingeklemd tussen de brandweerkazerne en de laad- en losstraat van het winkelcentrum.

 

Black bullit

De complexe vorm en afmetingen van de bouwlocatie en de door de opdrachtgever gestelde eisen t.a.v. gebruik en veiligheid hebben geleid tot een politiebureau met een specifieke hoofdvorm en detaillering. De wigvormige plattegrond is aan de achterzijde smal, maar heeft aan de voorzijde een kenmerkende kop. Door de snede in de kop van de 'black bullit' kijkt het bureau uit over de toegangsweg naar de binnenstad.

 

Drie verdiepingen hoge ontvangsthal

Het gebouw is geheel uitgevoerd in zilverzwart metselwerk en voorzien van doorgaande prefab betonnen lateien. De liftschacht is gebruikt als een verticaal element met een hoogte accent van zwart prefab beton met vlaggenmast. De wigvorm levert binnen een drie verdiepingen hoge vide op met op de kop de centrale hoofdtrap en langs de galerijen de kantoorruimten. Het politiebureau is voorzien van een geavanceerd gesloten ventilatiebalanssysteem, waarmee een zeer hoog rendement en een uitstekend binnenklimaat wordt verkregen.

 

Het gebouw heeft in 2013 een andere bestemming gekregen.

Opdrachtgever architectuur:
Politie Zuid-Holland Zuid
Opdrachtgever interieur:
Politie Zuid-Holland Zuid
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
1997 - 1999
Uitvoering:
1999 - 2000
Adviserende partijen:

Wijcon

Uitvoerende partijen:

Bouwbedrijf Gebr. Van der Heijden • Klimaatservice Holland • Van der Leun Electrobouw

Fotograaf:
Bastiaan Ingen Housz
Aimé Bonnastraat 24
4132 CB
Vianen
Nederland