Kiosken Vriesbrug • Dordrecht

Kiosken Vriesbrug • Dordrecht

>> Lantarens markeren de entree tot Dordtse binnenstad

 

De brugwachtershuisjes van de Vriesebrug zijn al jaren in gebruik als kiosken voor de verkoop van vis en Griekse broodjes. Door deze functiewijziging was er weinig over van de oorspronkelijke uitstraling van de transparante brugwachtershuisjes. De Gemeente Dordrecht heeft Abrahamse De Kock Architecten gevraagd deze entree van de binnenstad opnieuw vorm te geven.

Uitnodigend en levendig

De twee nieuwe uitnodigende kiosken functioneren weer als lantaarns op de Vriesebrug; ze zijn gesloten maar stralen een amberkleurig licht uit. Ze versterken daarmee de toegangsroute naar de binnenstad. De functie van de naar elkaar gerichte kiosken zorgt overdag voor een levendig gebruik van de brug.

 

Herkenbare contour

De basis van de kiosk is een eenvoudig rechthoekig volume, uitgevoerd in een bijzonder fijn gedetailleerd zinken zetwerk. Door de luifel en de 'schoorsteenkap' te integreren in het rechthoekige volume hebben de kiosken een sculpturale vorm gekregen. In het zinkwerk zijn melkglaspanelen bevestigd met duidelijk zichtbare bevestigingsmiddelen, waardoor ook dit deel van de gevel detail krijgt. Achter deze panelen is de led-verlichting aangebracht. De verkoop vindt plaats achter een hardsteen balie/vitrine-element, dat uit het volume komt. Door de materialisering en detaillering van de gevel is de contour van de brugwachtershuisjes herkenbaar gebleven. Het uit het water oprijzende metselwerk met de lantaarns wordt mooi weerspiegeld in het water van de Spuihaven.

 

De glaspanelen worden omsloten door een sculptuur van fijn gedetailleerd zinkwerk.

Opdrachtgever architectuur:
Gemeente Dordrecht
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2003 - 2007
Uitvoering:
2008
Adviserende partijen:

Boonstoppel Engineering

Uitvoerende partijen:

De Kwaasteniet Aannemersbedrijf

Fotograaf:
Huib Kooyker
Vriesebrug

Dordrecht
Nederland