Gezondheidscentrum aan de Blaauwweg in Sterrenburg • Dordrecht

Gezondheidscentrum aan de Blaauwweg in Sterrenburg • Dordrecht

>> Huisartenpraktijk, fysiotherapie en apotheek onder één dak

 

In een uitloper van het Sterrenburgpark in de wijk Sterrenburg in Dordrecht widen een aantal partijen een gezondheidscentrum realiseren op de locatie van een klein voorzieningengebouw. Het programma voor het gezondheidscentrum bevat een huisartsenpraktijk (hoed) t.b.v. 5 huisartsen, een praktijk voor fysiotherapie en een apotheek.

 

Ontsluiting vanuit centraal plein

Het centrum is georganiseerd rond een pleintje waar ook het bestaande voorzieningengebouw zijn entree heeft. De toegangen tot de onderdelen van het gezondheidscentrum bevinden zich onder het naar het pleintje uitkragende dak. De gevel is hier uitgevoerd als een hoge glaspui van fijn gedetailleerde houten puien.

 

Met ooh voor detail

De overige gevels zijn uitgevoerd in een roodbruine wasserstrich baksteen. In de gebogen gevel aan de waterzijde is een variant op de fijn gedetailleerde houten pui van de entree toegepast. Deze kozijnen zijn voorzien van een innovatieve kunststeen onderdorpel, die tevens de waterslag vormt.

 

Duurzaam gebouw

Door de omliggende hoogbouw is het dak gezien als een vijfde gevel. De met zink beklede daklichten voorzien de inpandige ruimten van daglicht. Het gebouw is duurzaam uitgevoerd en is voorzien van een innovatieve energiezuinige installatie. Deze installatie bestaat uit een combinatie van een warmtepomp, pcm-units en energiepalen.

 

Interieurs

Abrahamse De Kock Architecten BNA heeft in opdracht van de gebruikers ook het interieur ontworpen van de fysiopraktijk en de huisartsenpraktijk.

Opdrachtgever architectuur:
Woningstichting Progrez [nu Trivire] en Probijster Beheer
Opdrachtgever interieur:
Huisartsen en fysiotherapeut
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA [Hoed en Fisio]
Ontwerp:
2004 - 2009
Uitvoering:
2010
Adviserende partijen:

Horst Advies Project- & Interimmanagement • Adviesburo Baas • Boonstoppel Engineering • LHV Bouwadviegroep • Greten Raadgevende Ingenieurs

 

Uitvoerende partijen:

Aannemersbedrijf Pullen bv • Van Dijnsen bv • KIN installatietechniek bv • Punt Interieurbouw bv

Fotograaf:
Huib Kooyker
Blaauwweg 553
3328 XN
Dordrecht
Nederland