De Bibliotheek AanZet vestiging Sliedrecht • Sliedrecht

De Bibliotheek AanZet vestiging Sliedrecht • Sliedrecht

>> Interieur vestiging nodigt uit om te lezen, ontmoeten en samen te werken

 

Na een uitgebreide selectieprocedure is ons bureau, op basis van het door ons voorgestelde inrichtingsconcept en de ingediende offerte geselecteerd en heeft opdracht gekregen voor de eerste twee vestigingen van de bibliotheek. De ene opdracht betreft de herinrichting van een bestaande bibliotheek met een grootte van circa 540 m2 in de wijk Stadspolders in Dordrecht - de andere opdracht betreft de inrichting van de nieuwe bibliotheek in Sliedrecht, met een grootte van circa 780 m2. Deze vestiging is ondergebracht op de begane grond van het nieuwe Cultureel Centrum De Bonkelaar. De bibliotheekruimte werd casco overgedragen aan de huurder en is geheel door Abrahamse De Kock Architecten ingericht. De grote akoestische plafondpanelen zijn specifiek voor de locatie ontworpen en zijn bepalend voor de ervaring van de ruimte.

Het retailconcept
Een viertal pleinen met ieder een eigen thema vormen de drager van ons concept. Elk plein is voorzien van een visueel focuspunt ten behoeve van een goede oriëntatie. Ze hebben thema’s als ‘top-uitgeleend’, ‘kranten, koffie en tijdschriften’, 'uitgifte’ en ‘voorleesplein’. Rondom de pleinen is de collectie verdeeld in een aantal werelden. Deze zijn goed herkenbaar door het gebruik van beeld, tekst en kleur. Het gaat om de werelden ’spannend & actief', 'literatuur & cultuur', 'liefde & leven' en 'jeugd, kids en jong’. Zo ontstaat een interessant en overzichtelijk ruimtelijk model, met lage kasten en frontale presentatie, met lange zichtlijnen en een duidelijke routing. Op diverse plaatsen zijn zitgelegenheden gemaakt met aansluitingen voor het opladen van tablet of laptop. Al het meubilair en de kasten zijn zodanig gepositioneerd dat er ook een goede relatie is met buiten. Een bibliotheek die zich naar buiten open toont en passerende mensen uitnodigt om binnen te komen.

Uitgevoerd binnen budget en conform planning
Na een zorgvuldige uitwerking van het inrichtingsconcept, de benodigde bouwkundige werkzaamheden, het ontwerp van al het maatwerkmeubilair, de uitwerking van de toe te passen kleuren en materialen, het verlichtingsplan, het losse meubilair en de signing heeft de prijsvorming plaatsgevonden en zijn uitvoerende partijen geselecteerd. De uitvoering van alle componenten, inclusief de inhuizing is geheel volgens planning en binnen de gestelde financiële kaders verlopen. De opdrachtgever, Stichting De Bibliotheek AanZet, is zeer tevreden met het eindresultaat.

Opdrachtgever interieur:
De Bibliotheek AanZet
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2014
Uitvoering:
2015
Uitvoerende partijen:

Bottesteyn Interieurs

Fotograaf:
Huib Kooyker
Scheldelaan 1
3363 CK
Sliedrecht