Cinema The Movies • Dordrecht

Cinema The Movies • Dordrecht

>> Filmtheater in Latijnse school van de gebroeders De Witt

 

De oude Latijnse school aan de Nieuwstraat in Dordrecht is getransformeerd tot Cinema The Movies: een café-restaurant en een art-house-filmtheater met vier zalen. De initiatiefnemers exploiteren ook The Movies aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Deze oude succesvolle bioscoop heeft een prachtig authentiek art déco interieur. Het Amsterdamse Filmtheater staat min of meer model voor haar Dordtse zuster. Het ontwerp voor gebouw en interieur is daarom gebaseerd op dezelfde ingrediënten: warme kleuren en materialen, kleinschaligheid en intimiteit. In Dordrecht echter geen art déco, maar een frisse hedendaagse interpretatie ervan.

 

Rotte plek in het centrum

Het bestaande gebouw aan de Nieuwstraat heeft formeel geen monumentenstatus, maar ligt wel binnen het 'beschermd stadsgezicht'. De rijk uitgevoerde neoclassicistische voorgevel en de ligging aan de parkachtige zone met de grote monumentale bomen aan het Augustijnenkamp, zijn beeldbepalend en hebben veel potenties. Decennia lang werd er echter geen definitieve nieuwe functie gevonden voor het gebouw en werd het maar zeer matig onderhouden. Uit de verschillende onderzoeken bleek dat de bouwkundige en constructieve staat van het pand ronduit slecht was en dat een hele nieuwe fundering noodzakelijk was. Het bestaande gebouw was aan de zijde van de Kloostertuin verminkt en was daar bovendien bouwkundig gezien op zijn slechtst.

 

Concept

In de eerste studie heeft Abrahamse De Kock Architecten BNA gekozen voor een concept, waarbij de vier nieuwe filmzalen, efficiënt en compact gestapeld, aan de kant van de Kloostertuin kwamen te liggen. Binnen dit model was het mogelijk de bouwdelen aan de Nieuwstraat en aan het Augustijnenkamp te restaureren en een functie te geven die zorgt voor een interactie met de straat.

 

Cinema The Movies Dordrecht

In het voorhuis aan de Nieuwstraat is het café-restaurant ondergebracht. Aan het parkachtige voorgebied, met de prachtige bomen en het terras, bevindt zich de uitnodigende hoofdentree. Hiertoe is een vrij transparante toevoeging ontworpen tussen de voor- en achterbouw, waarin ook de kassa en de ontvangstruimte worden ondergebracht. Achter de gevel aan het Augustijnenkamp liggen de toegangen tot de vier filmzalen. Dit levert met name 's avonds een levendig beeld op. Tussen de Kloostertuin en het Augustijnenkamp is een nieuwe doorgang gemaakt, die aansluit op de wandelroute die de Kloostertuin doorkruist. De zalen aan de achterzijde leveren met hun ingetogen sculpturale vormgeving een heldere en leesbare nieuwe gevel op aan de zijde van de Kloostertuin. De cortenstalen kunstwerken van Peter Vink maken de compositie af.

 

Led-verlichting

In het interieur zijn de warme tinten van de wandbekledingen en het bamboe bepalend. De in het gehele gebouw in diverse varianten voorkomende led-armaturen zijn specifiek voor dit project ontworpen door Abrahamse De Kock Architecten BNA.

Opdrachtgever architectuur:
Trivire
Opdrachtgever interieur:
Trivire
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2008 - 2012
Uitvoering:
2012 - 2013
Adviserende partijen:

Adviesburo Baas • ABT bv • Sonus, Raadgevende ingenieurs

Uitvoerende partijen:

Zwaluwe bouw- en aannemingsbedrijf • Elektroservice Holland • Klimaatservice Holland • L.P. van Vliet bv • Bseated • Vario LED Solutions • InZee • Kunstenaar Peter Vink

Fotograaf:
Huib Kooyker
Nieuwstraat 60-62
3311 XR
Dordrecht
Nederland