Bibliotheek Geldermalsen • Geldermalsen

Bibliotheek Geldermalsen • Geldermalsen

>> Multifunctionele ontmoetingsplek voor Betuws dorp

 

De bibliotheek van Geldermalsen is samen met 21 andere partijen gevestigd in het nieuwe MFC De Pluk. De bibliotheek Rivierenland koos voor het ontwerp van de inrichting van de bibliotheek voor Abrahamse De Kock Architecten BNA. De bibliotheek is gevestigd op de begane grond en de 1e verdieping van het multifunctionele centrum.

 

Daglicht en uitzicht

De gevels van het multifuncionele centrum zijn nagenoeg geheel van glas en hierdoor is er vanuit de ruimte rondom uitzicht op de omgeving. Dit uitzicht heeft centraal gestaan bij het maken van het ontwerp. De kasten en displays zijn los van de gevels gehouden, waardoor de transparantie behouden blijft en het publiek verleid wordt om binnen te komen. In de centrale hal van het centrum is de leestafel geplaatst waardoor bezoekers worden uitgenodigd. Als de grote taatsdeuren geopend zijn loopt het in de centrale hal gelegen café naadloos over in de bibliotheek.

Beleefwerelden
In de bibliotheek zelf zijn ook voldoende mogelijkheden om te lezen en te studeren. De grote centrale tribunetrap tussen de twee verdiepingen nodigt uit om plaats te nemen en rustig een boek te lezen. Op diverse plaatsen zijn langs de transparante gevel zitmogelijkheden voorzien met uitzicht op de met name groene omgeving. Op de eerste verdieping zijn werk- en studieplekken voorzien. Hier worden ook workshops en cursussen gegeven.  De collectie voor volwassenen is ingedeeld in drie beleefwerelden: ‘literatuur & cultuur’, ‘spannend & actief’, ‘liefde & leven’. Materialen voor de jeugd zijn opgenomen in de beleefwerelden ‘kids 0-8’, ‘jeugd 8-12’ en ‘jong 12+’. Iedere beleefwereld heeft haar eigen focuspunt in een bij de wereld behorende kleur en voorzien van passende afbeeldingen. Zo ontstaat een overzichtelijke indeling met lange zichtlijnen en een duidelijke routing.

 

Flexibel en uitnodigend maatwerk

De maatwerk componenten zijn uitgevoerd in een combinatie van lichtgrijs, antraciet en gestreepte bamboe onderdelen. De frontale presentatie in de kasten en de grote displaytafels nodigen de bezoeker uit om de boeken in te zien. Een groot aantal meubelstukken zijn voorzien van wielen, zodat er een flexibele indeling mogelijk is.

Opdrachtgever interieur:
Bibliotheek Rivierenland
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2015
Uitvoering:
2015
Fotograaf:
Huib Kooyker
Rijksstraatweg 64

Geldermalsen