Bibliotheek AanZet vestiging Stadspolders • Dordrecht

Bibliotheek AanZet vestiging Stadspolders • Dordrecht

>> Nieuw retailconcept voor bestaande bibliotheek

 

De Bibliotheek AanZet wil de komende jaren haar aantrekkelijkheid, efficiëntie en publieksvriendelijkheid vergroten door de herinrichting van een aantal vestigingen in de regio. De bibliotheek moet nog meer een laagdrempelige ontmoetingsplaats worden voor jong en oud, waar je informatie kunt halen en uitwisselen. Het inrichtingsconcept moet daarvoor meer gebaseerd worden op de principes van de retail, waardoor meer uitleningen, meer leden en meer bezoekers worden gegenereerd. De collectie dient beter gepresenteerd te worden door deze frontaal te tonen en te displayen. De bezoeker wordt zo verleid en geïnspireerd. Er dient meer selfservice plaats te vinden zodat het personeel de bezoeker op andere wijzen kan ondersteunen. Alle vestigingen dienen, zowel intern als naar hun omgeving toe, een vergelijkbare en beter herkenbare uitstraling te krijgen.

De vestiging Stadspolders
Na een uitgebreide selectieprocedure is ons bureau, op basis van het door ons voorgestelde inrichtingsconcept en de ingediende offerte geselecteerd en heeft opdracht gekregen voor de eerste twee vestigingen. De ene opdracht betreft de inrichting van de nieuwe bibliotheek in Sliedrecht, met een grootte van circa 780 m2, de andere opdracht betreft de herinrichting van de bestaande bibliotheek met een grootte van circa 540 m2 in de wijk Stadspolders in Dordrecht. Deze vestiging bevindt zich op de begane grond van het cultureel centrum ‘Het Palet’. Het door de opdrachtgever geformuleerde ambitieniveau was hoog, maar het budget was beperkt. Hierdoor zijn diverse onderdelen hergebruikt, zoals de bibliotheekkasten en de esdoorn displayblokken. De combinatie van de gestreepte bamboe onderdelen en de oranje beplatingen geven de bibliotheek een warme sfeer. Grote displaytafels nodigen de bezoeker uit om de boeken in te zien en diverse zitelementen moedigen aan om langer in de bibliotheek te verblijven.

Het retailconcept
Een drietal pleinen met ieder een eigen thema vormen de drager van ons concept. Elk plein is voorzien van een visueel focuspunt ten behoeve van een goede oriëntatie. Ze hebben thema’s als ‘top-uitgeleend’, ‘kranten, koffie en tijdschriften’, 'uitgifte’ en ‘voorleesplein’. Rondom de pleinen is de collectie verdeeld in een aantal werelden. Deze zijn goed herkenbaar door het gebruik van beeld, tekst en kleur. Het gaat om de werelden ’spannend & actief', 'literatuur & cultuur', 'liefde & leven' en 'jeugd, kids en jong’. Zo ontstaat een interessant en overzichtelijk ruimtelijk model, met zoveel mogelijk lage kasten en frontale presentatie, met lange zichtlijnen en een duidelijke routing. Tussen de pleinen bevinden zich twee of meerdere infopunten. Op diverse plaatsen zijn zitgelegenheden gemaakt met aansluitingen voor het opladen van tablet of laptop. De slimme innamekasten vormen een eye-catcher; ze zijn aantrekkelijk en lijken voor het gemak gemaakt. Een aantal meubelstukken staan op wielen, zodat er een flexibele indeling mogelijk is, bijvoorbeeld voor lezingen en andere activiteiten. Al het meubilair en de kasten zijn zodanig gepositioneerd dat er ook een goede relatie is met buiten. Een bibliotheek die zich naar buiten open toont en mensen uitnodigt om binnen te komen.

Verschillend, maar toch dezelfde uitstraling
De Bibliotheek Aanzet streeft naar een duidelijke en herkenbare inrichting van hun vestigingen. Ons bureau heeft specifieke componenten voor de vaste inrichting ontwikkeld, die in meerdere vestigingen kunnen worden toegepast. De opgave en de ruimten van de vestigingen Sliedrecht en Stadspolder zijn heel verschillend, maar de kleurstelling, de signing en de maatwerkcomponenten komen voort uit hetzelfde concept.

Opdrachtgever interieur:
De Bibliotheek AanZet
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2014
Uitvoering:
2014
Uitvoerende partijen:

Bottesteyn Interieurs

Fotograaf:
Huib Kooyker
Dudokplein 211
3315 KH
Dordrecht