Zorghotel De Wartburg • Utrecht

Zorghotel De Wartburg • Utrecht

Architect J.A. Wentink ontwierp het karakteristieke Rusthuis de Wartburg in 1941 in opdracht van De Evangelisch Lutherse Gemeente. In de decenia daarna heeft de omgeving van het gebouw een flinke metamorfose ondergaan. In 2010 werd een nieuw woonzorgcentrum gebouwd rondom het oorspronkelijke gebouw en pas daarna kon de huidige eigenaar, AxionContinu, de oude Wartburg laten renoveren, verbouwen en inrichten tot een hoogwaardig Zorghotel.

 

Vanuit haar visie op hedendaagse zorg en revalidatie heeft AxionContinu heel bewust gekozen voor het Zorghotel als nieuwe zorg- en verblijfsvorm en als vervanging van een bestaande revalidatieafdeling. Het nieuwe zorghotel biedt comfort en privacy, waarbij alle benodigde zorgfaciliteiten naar wens en behoefte aangebracht kunnen worden. Patiënten of cliënten zijn te gast en wordt 24 uur per dag zorg- en dienstverlening geboden in een aangename setting, waardoor revalideren en herstellen prettiger en beter gaat. De gasten zijn zelfstandig en hebben zo veel mogelijk zelf de regie over hun leven en agenda. Het reactiveringsprogramma is  gericht op een goed en voorspoedig herstel van functies en mogelijkheden, die de gasten thuis belangrijk vinden of nodig hebben.

Abrahamse De Kock Architecten BNA heeft na een vooronderzoek de opdracht gekregen voor de inpassing van een Zorghotel in De Wartburg. De opgave bestond uit  het compleet herstellen en aanpassen van het bestaande gebouw en het ontwerpen van het volledige interieur. Het programma omvat, naast de 24 gastenkamers, een lobby, een restaurant, een fysio-fitness-ruimte, spreek- en behandelkamers en diverse ondersteunende ruimten.

De Wartburg moest haar glans terug krijgen en het nieuwe interieur moest een warme hedendaagse sfeer uit gaan stralen, waarin optimale zorg zou kunnen worden verleend, zonder afbreuk te doen aan de beoogde viersterren-hoteluitstraling. Door te werken in een compact en slagvaardig team kon de visie op zorg, binnen een zeer steile planning, vertaald worden in een passend ontwerp voor de verbouwing en de inrichting.

In het ontwerp is de oorspronkelijke hoofdstructuur met de centrale gang, in het hele gebouw teruggebracht. De kenmerkende stalen kozijnen zijn gerestaureerd en voorzien van restauratieglas. De oorspronkelijke gevelstructuur is bepalend geweest voor de herindeling van de vleugels. Nieuwe puien zijn uitgevoerd als slanke stalen puien en sluiten daarmee aan bij de bestaande stalen kozijnen, terwijl zich er juist ook van onderscheiden. De donkere kapverdieping met veel kleine ruimten is toegankelijk gemaakt door het trappenhuis te verhogen en de liftschacht door te trekken. In de kap is doorzicht gecreëerd en zijn op diverse wijzen daglichtvoorzieningen aangebracht.

Het gehele interieur is ontworpen dan wel geselecteerd door Abrahamse De Kock Architecten BNA. Bij de vormgeving en materialisering van het maatwerkmeubilair is aansluiting gezocht bij het gebouw. De kamers zijn luxe en comfortabel ingericht en voorzien van de meest moderne domotica, waarbij zelfs bediening middels een tablet mogelijk is.

De regentenkamer en het restaurant met terras bieden gelegenheid voor ontmoetingen. Er zijn zeven tweepersoons- kamers voorzien.

Opdrachtgever architectuur:
Axioncontinu
Opdrachtgever interieur:
Axioncontinu
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA [renovatie]
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2012
Uitvoering:
2013
Adviserende partijen:

Royal Haskoning DHV

Corsmit Raadgevend Ingenieurs bv

Smart Homes

Uitvoerende partijen:

Bouwbedrijf Florie en van den Heuvel

Stigho Electro bv

Warmte Techniek Bedrijf N. de Niet

Form Finish Meubel en Interieurbouw

Fotograaf:
Huib Kooyker
Kennedylaan 16
3533 KJ
Utrecht
Nederland