Zorgboerderij De Blomhoeve • Alblasserdam

Zorgboerderij De Blomhoeve • Alblasserdam

De Blomhoeve
Boerderij de Blomhoeve dateert uit 1940 en is daarmee een vroeg voorbeeld van wederopbouw architectuur. Eind jaren zestig is er een nieuwe wijk met drive-in-woningen gebouwd rondom de boerderij, waardoor de agrarische bestemming kwam te vervallen. Vervolgens vestigde de toenmalige ‘plantsoenendienst’ zich in de boerderij. Deze functie werd verplaatst naar een bedrijventerrein. Woningcorporatie Woonkracht10 kocht de boerderij met de intentie om deze een nieuwe functie te geven.

Studie
Zorgorganisatie Wooncadans kwam in 2010 met het initiatief om in de boerderij een kleinschalige woon- en dagbestedingsvoorziening te starten. In opdracht van Woonkracht10 hebben Abrahamse De Kock Architecten BNA eerst een studie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het inpassen van deze functie in de boerderij en de mogelijkheden voor uitbreiding. Het voorhuis krijgt hierin de bestemming van woning voor de nieuwe beheerder van de zorgboerderij. In de bestaande schuur worden zeven studio’s en een gemeenschappelijke huiskamer ondergebracht. Naast deze schuur is een uitbreiding voorzien met zes zorgappartementen, de facilitaire ruimten en een ruimte voor de dagbesteding.

Duurzaam ontwerp
In ontwerpfase is deze opzet niet veel gewijzigd en is het plan verder uitgewerkt. De boerderij en nieuwbouw vormen samen een nieuwe compositie, waarbij de boerderij duidelijk het hoofdgebouw is gebleven. De vormgeving van de nieuwbouw verwijst namelijk naar het archetype van een schuur: een eenvoudig volume met zadeldak en voorzien van zwarte houten delen. De nieuwbouw met de appartementen is uitgevoerd in houtskeletbouw en de dagvoorziening (het Trefpunt) als een houtconstructie met lariks spanten. De kozijnen en geveldelen zijn gemaakt van Accoya, een duurzame houtsoort die door en door gemodificeerd is. Het bestaande woonhuis en schuur zijn geheel gerenoveerd. Hierbij zijn in de schuur de vloeren geheel vervangen om de gewenste verdiepingshoogte te kunnen realiseren en is het rieten beschot van de dakconstructie vervangen door geïsoleerde dakelementen. Het ritme van de bestaande gevelopeningen is gehandhaafd, maar de hoogte is aangepast zodat de studio’s voldoende daglicht hebben. Het gehele bestaande gebouw is geïsoleerd en voorzien van een duurzame installatie. Het karakter van de bestaande woning met schuur is door de verbouwing niet verloren gegaan, maar is nog steeds herkenbaar. Zo zijn in de studio’s op de verdieping de bestaande houten spanten zichtbaar gebleven.

Wonen in de Blomhoeve
De zeven bewoners van de studio’s hebben ondersteunende begeleiding en verzorging. In de gemeenschappelijke huiskamer op de begane grond wordt samen gegeten en vinden andere activiteiten plaats. De bewoners van de 6 appartementen wonen meer individueel, maar kunnen terugvallen op verzorging en begeleiding. De appartementen hebben allen een eigen kamer met keukenblokje en slaapkamer met sanitaire ruimte. De bewoners van de appartementen kunnen elkaar en andere wijkbewoners ontmoeten  in ‘het Trefpunt’ of op het bijbehorende erf gelegen terras. In de ontmoetingsruimte worden ook maaltijden aangeboden. Op het omliggende terrein wordt deels gebruikt voor parkeren, maar er is ook een groentetuin en een dierenweide. Het vrij toegankelijke terrein verbindt de twee doodlopende straten van de nieuwbouwwijk. Het afgesloten terrein van de voormalige boerderij geeft nu ruimte voor de bewoners van de Blomhoeve en de wijk. De nieuwbouw geeft een duidelijk einde aan de Staringstraat en de Da Costastraat.

Opdrachtgever architectuur:
Woonkracht10
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2011
Uitvoering:
2014
Adviserende partijen:

M3E

Concretio

Uitvoerende partijen:

Zwaluwe Bouw

Fotograaf:
Huib Kooyker
Randweg 116

Alblasserdam