Interieur B&T • Amsterdam

Interieur B&T • Amsterdam

Wij-factor | Wow-factor
B&T is een toonaangevende adviesorganisatie gespecialiseerd op het gebied van onderwijs. Medewerkers en partners zijn veelal als adviseur of interim kracht werkzaam in het hele land. De vestiging in het noordelijk gelegen Hoorn voldeed daardoor niet als goed bereikbare thuisbasis, bovendien ontbrak zowel de 'wij-factor' als de 'wow-factor'. Omdat de organisatie een flinke groei doormaakt, werd een meer representatief kantoorgebouw in IJburg betrokken. De ambities voor het interieur waren hoog en daarom selecteerde B&T Abrahamse De Kock Architecten die zij kenden van projecten als The Movies en Landvast.

Hard van buiten - zacht van binnen
De moderne architectuur van het voornamelijk uit beton en glas bestaande gebouw, ontworpen door Felix Claus en Dick van Wageningen, is helder en compromisloos. Met de transparante puien van vloer tot plafond komt de ligging aan het IJ maximaal tot zijn recht, maar hoe creëer je hier een aangename en informele werksfeer zonder de architectonische kwaliteit teniet te doen? Hoe geef je zo’n ruimte een hart en hoe creëer je er een identiteit die specifiek past bij de gebruiker? Hoe nodig je uit tot andere manieren van werken, die model staan voor de aanpak van B&T? Abrahamse De Kock Architecten kreeg opdracht het interieur als een maatpak te ontwerpen.

Vanzelfsprekend
Het resultaat mag er zijn. De nieuwe locatie in IJburg staat nu op een vanzelfsprekende manier voor de B&T-sfeer en de B&T-aanpak. Wie de ruimte betreedt, wordt direct gegrepen door het prachtige uitzicht en overziet de helder ingerichte ruimte. De sfeer is open, smaakvol en precies voldoende informeel. Opdrachtgevers voelen zich er welkom en gesprekken met kandidaten, werkbesprekingen en workshops vinden er plaats, zonder dat ze elkaar verstoren. Het team van medewerkers ontmoet er elkaar en werkt er op verschillende manieren samen. Er zijn werkplekken voor het secretariaat en verschillende flexplekken voor medewerkers en partners. De akoestiek is er goed en ondanks de dynamische sfeer is het er daardoor goed toeven. Wat zijn er voor middelen in gezet om dit te bereiken?

Het nieuwe werken
Het nieuwe werken is een verzamelnaam voor diverse manieren van slimmer, efficiënter en effectiever werken, gebruik maken van nieuwe technologieën en experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking. Maar ook nieuwe manieren van leidinggeven met minder hiërarchie, meer eigen verantwoordelijkheid, meer delegeren en meer overlaten aan eigen creativiteit en oplossingsgerichtheid behoren ertoe. B&T is een dynamische organisatie die op een hedendaagse manier te werk gaat en daarbij vernieuwende methoden en technieken inzet. Het nieuwe werken sluit daarom naadloos aan bij de filosofie van B&T. Abrahamse De Kock Architecten heeft dit gedachtengoed daarom ingezet bij de ontwikkeling van het planconcept.

Een ruimte met een hart
Met een aantal specifieke maar afgewogen ingrepen heeft Abrahamse De Kock Architecten de ruimte naar haar hand gezet. In het middengebied is als het ware een grote keukentafel geplaatst. Deze speciaal voor deze ruimte ontworpen vijf meter lange vergadertafel, met een prachtige blad van eiken Plexwood, vormt het pronkstuk in de ruimte. Hij staat op een enorm rood wollen karpet en er boven zijn drie grote donutvormige lampen aangebracht die hun licht naar boven en naar beneden werpen. Op de kop van de tafel is een brede witte kast geplaatst met een grootformaat beeldscherm en met een antracietkleurige akoestische inleg gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Op de koppen van de kast prijkt het logo van B&T en zijn brochures te vinden. Aan de tafel zijn dertien comfortabele vergaderstoelen geplaatst, bekleed met een fraaie gemêleerde vilt in drie tinten. Aan de tafel kan gewerkt, vergaderd, geluncht en gepresenteerd worden. Rondom deze tafel, aan de gevel, zijn werkruimten gecreëerd die uitnodigen tot verschillend gebruik: een vergaderruimte met luxe fauteuils, een vergaderruimte met een grote ovale eikenhouten tafel en Eames stoelen en een vergaderuimte met ergonomische sta-krukken. Daarnaast zijn er vaste werkplekken en flexwerkplekken gerealiseerd met comfortabele bureaustoelen en elektrisch verstelbaar bladen, zodat kan worden afgewisseld tussen staand en zittend werken.

Geraffineerd kleurgebruik
Door consequent te kiezen voor een mooi maar eenvoudig palet aan kleuren en materialen is een sterke eenheid gecreëerd die je ervaart als de plezierige identiteit van B&T. Het warme Plexwood is in de meeste maatwerk meubels verwerkt en is gecombineerd met gepolijst aluminium, eiken, het rood in het kleed en het gemêleerde rood en blauw van de meubelstof. Ze vormen samen het subtiele tegenwicht voor de donkergrijze vloeren, de witte plafonds, de hoogglans witte kasten en de soms minder florissante weersomstandigheden.

Doordacht verlichtingsplan
Juist in een ruimte als deze, met sterk wisselend tegenlicht, is een goede basisverlichting van groot belang. Het sterke contast met buiten is vermoeiend voor de ogen en maakt dat het midden van de ruimte snel als te donker wordt ervaren. Er is daarom veel aandacht besteed aan het verlichtingsplan, waarbij bewust is gekozen voor een hoog lichtniveau in het middengebied. Met de donutsvormige pendelarmaturen, de zelfregelende staande werkverlichting en de prachtige decoratieve lampen van zwart gelakt fiber is een evenwichtig en plezierig verlichtingsniveau gerealiseerd dat de ruimte afmaakt.

Opdrachtgever interieur:
B&T
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2015
Uitvoering:
2015
Uitvoerende partijen:

Interieur 88 • SV Rotterdam • Klik • Illum • Van Besouw

Fotograaf:
Huib Kooyker
Krijn Taconiskade 418
1087 HW
Amsterdam