Cultureel Centrum Landvast • Alblasserdam

Cultureel Centrum Landvast • Alblasserdam

Cultureel Centrum Landvast ligt in de havenkom van Alblasserdam; buitendijks, half in het water. Landvast brengt levendigheid in het dorpscentrum en versterkt de relatie tussen het dorp en de haven. Het heeft een open karakter met een uitnodigende, naar het dorp gerichte, entree. Vrijwel alle lokale culturele instellingen zijn ondergebracht in dit multifunctionele centrum. Het volgt aan de kant van het centrum de gebogen lijn van de waterkering en neemt aan de waterzijde de strakke lijnen van het kanaal over.

 

De gevelopeningen zijn zodanig gepositioneerd dat, ondanks het 'gesloten programma', een evenwichtige gevelcompositie en een alzijdige oriëntatie wordt verkregen. De twee filmzalen en de grote multifunctionele zaal liggen als het ware op de bodem van de haven. De stalen brug, het hoge bordes met de trap en de stoere waterdichte onderbouw dramatiseren de buitendijkse ligging. De stoere, ingetogen buitenzijde vormt een contrast met het lichte en sfeervolle interieur.

Opdrachtgever architectuur:
Gemeente Alblasserdam
Opdrachtgever interieur:
Stichting Sociaal Cultureel Centrum Alblasserdam
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2003-2007
Uitvoering:
2007-2008
Adviserende partijen:

BBN Adviseurs

ABT

Huygen Installatie Adviseurs

Cauberg Huygen

IOB Ingenieursbureau

Niet Vouwen a.u.b. & KLAAR-ontwerpen

Uitvoerende partijen:

Van der Pas Bouwgroep

Adriessen Installatiebedrijf

Coors Interieurbouw

Fotograaf:
Huib Kooyer / Abrahamse De Kock Architecten BNA
Haven 4
2951 GC
Alblasserdam
Nederland