Buitendijks cultureel centrum met 'droge-voeten-brug' • Cultureel Centrum Landvast • Alblasserdam

Buitendijks cultureel centrum met 'droge-voeten-brug' • Cultureel Centrum Landvast • Alblasserdam

Cultureel Centrum Landvast ligt in de havenkom van Alblasserdam; buitendijks, half in het water. Landvast brengt levendigheid in het dorpscentrum en versterkt de relatie tussen het dorp en de haven. Het heeft een open karakter met een uitnodigende, naar het dorp gerichte, entree. Vrijwel alle lokale culturele instellingen zijn ondergebracht in dit multifunctionele centrum.

 

Buitendijks bouwen

Het gebouw ligt half op het land en half in het water. De onderkade, die is ingericht als parkeerterrein, kan bij hoge waterstanden onderlopen. De onderbouw bestaat uit een waterdichte betonconstructie, waarvan de gevelopeningen met innovatieve waterkeringen kunnen worden afgesloten. De stalen brug, het hoge bordes met de trap en de stoere waterdichte onderbouw dramatiseren de buitendijkse ligging.

 

Alzijdige oriëntatie

Het centrum, dat bereikbaar is via een wandelbrug vanaf de hoger gelegen kade, heeft een open karakter en een uitnodigende entree. Het gebouw volgt aan de kant van het centrum de gebogen lijn van de waterkering en neemt aan de waterzijde de strakke lijnen van het kanaal over. De gevels van de lichtere bovenbouw zijn bekleed met een zinkkleurige metalen beplating. De gevelopeningen zijn zodanig gepositioneerd dat, ondanks het 'gesloten programma', een evenwichtige gevelcompositie en een alzijdige oriëntatie wordt verkregen.

 

Centrale ontvangsthal

De stoere, ingetogen buitenzijde vormt een contrast met het lichte en sfeervolle interieur. Bezoekers worden ontvangen in de ruime ontvangsthal, van waaruit alle functies kunnen worden bereikt. De vides en de lange zichtlijnen geven snel inzage in de wijze waarop het gebouw is georganiseerd. De grote zaal en bioscoopzalen zijn lager gelegen en liggen in feite op de bodem van de haven. De zalen voor de diverse culturele activiteiten liggen op het hoogste niveau. De wandbekleding van geperforeerde vezelcement gevelplaten zorgen samen met de houten plafonds en de bamboevloeren voor een warme sfeer.

  • klik hier voor de publicatie over Landvast in ExtrArchitecture

 

 

Opdrachtgever architectuur:
Gemeente Alblasserdam
Opdrachtgever interieur:
Stichting Sociaal Cultureel Centrum Alblasserdam
Architectuur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2003-2007
Uitvoering:
2007-2008
Adviserende partijen:

BBN Adviseurs

ABT

Huygen Installatie Adviseurs

Cauberg Huygen

IOB Ingenieursbureau

Niet Vouwen a.u.b. & KLAAR-ontwerpen

Uitvoerende partijen:

Van der Pas Bouwgroep

Adriessen Installatiebedrijf

Coors Interieurbouw

Fotograaf:
Huib Kooyer / Abrahamse De Kock Architecten BNA
Haven 4
2951 GC
Alblasserdam
Nederland