Bibliotheek AanZet Hendrik Ido Ambacht • Hendrik-Ido-Ambacht

Bibliotheek AanZet Hendrik Ido Ambacht • Hendrik-Ido-Ambacht

De verbouwing van de bibliotheek in Hendrik Ido Ambacht maakte onderdeel uit van de gehele verbouwing van het Cultureel Centrum Cascade. Een aantal instellingen voor jeugdgezondheidszorg hebben hun intrek genomen in het centrum en hier moest ook de bibliotheek ruimte voor maken. Abrahamse De Kock Architecten BNA heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe inrichting, waarbij het oppervlak van de vestiging is terug gebracht van 870m2 naar 670m2. Het budget voor de verbouwing was zeer beperkt en er is dan ook zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande elementen. Op een aantal specifieke plekken zijn ingrepen gedaan ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid en herkenbaarheid. De vormgeving van de ingrepen sluit aan bij de bestaande elementen, maar verwijst ook naar de recent ingerichte vestigingen in Sliedrecht en Stadspolders. De Bibliotheek AanZet heeft de verbouwing aangegrepen om ook in deze vesting de collectie in te delen in werelden. Voor de volwassen zijn de materialen ingedeeld in de werelden: ‘liefde & leven’, ‘literatuur & cultuur’ en ‘spanning & actief’. Materialen voor de jeugd zijn opgenomen in de werelden ‘kids 0-8’, ‘jeugd 8-12’ en ‘jong 12+’. De collectie is aantrekkelijk en direct herkenbaar gepresenteerd op displays. In het nieuwe concept is er geen grote balie en sorteermachine meer nodig. In de plaats hiervan is er een gemeenschappelijke balie in de ontvangsthal en een infopunt in de bibliotheek. De sorteermachine heeft plaats gemaakt voor zogenaamde slimme kasten. Deze kasten registeren de ingeleverde boeken en deze zijn zodoende gelijk beschikbaar voor andere geïnteresseerden.

Opdrachtgever interieur:
De Bibliotheek AanZet
Interieur:
Abrahamse De Kock Architecten BNA
Ontwerp:
2015
Uitvoering:
2015
Uitvoerende partijen:

Bottesteyn Interieurs

Fotograaf:
Huib Kooyker
Hoge Kade 50
3341 BE
Hendrik-Ido-Ambacht